Kakovostna negovalna kozmetika, ki je prijetna za uporabo, je okolju prijazna ter daje želene učinke, sestoji iz več različnih aplikacij, ki so prilagojene posameznim tipom in stanjem vaše kože. Na tem mestu ne sklepamo kompromisov med kakovostjo ter uporabnostjo, saj z napredkom tehnologije lahko varno uporabljamo zdrave in hkrati kakovostne proizvode. Da dosežemo zgoraj opisano, je potrebno združiti več skupin sestavin, ki jim je skupno to, da imajo svoj izvor v naravi. 

Večji del sestavin v naravni kozmetiki predstavljajo rastlinska olja, voski, aromatične vodice ali hidrolati, rastlinski izvlečki, izolirane aktivne učinkovine, površinsko aktivne snovi ter konzervansi. Njihov vrstni red ni zgolj naključje, saj v tem vrstnem redu potrebujejo vedno več predelovalnih procesov.

V negovalni kremi s povprečno vrednostjo maščob se nahaja npr. 30% rastlinskih olj in voskov, 5-6% površinsko aktivnih snovi, 50-55% hidrolatov, 7-8% aktivnih učinkovin; 1-3% rastlinskih izvlečkov, 0,2-1% eteričnih olj.

Olja in voski, ki jih bodisi proizvedemo sami ali pa jih odkupujemo od preverjenih lokalnih oljarjev ter čebelarjev so ekološka in visoko kakovostna. Hidrolate v veliki večini pridelamo sami, dokupujemo le tiste, ekološke pridelave, ko je naša letina na kmetiji iz različnih razlogov nezadostna.

Aktivne učinkovine so največkrat proizvod visoko tehnoloških farmacevtskih podjetij, ki jih pridobivajo iz surovin ekološke vzgoje ter nosijo certifikate primernosti za uporabo v naravni kozmetiki.

Prav tako sem štejemo vse emulgatorje in ostale aktivne površinske snovi, ki običajno združujejo nezdružljive snovi (voda in olje npr.) ali dajejo izdelku specifično lastnost (čistilnost šampona npr.).

Ko govorimo o konzervansih, je potrebno povedati, da jih za varno uporabo nujno potrebuje vsak izdelek, ki vsebuje vodo. Žal učinkovitega naravnega konzervansa (še) ne poznamo, obstajajo le približki. Mi uporabljamo sintezne, v naravni kozmetiki dovoljene konzervanse, ki skrbijo za mikrobiološko neoporečnost  ter omogočajo izdelku nekoliko daljšo življenjsko dobo od enega tedna v hladilniku, kar lahko pričakujemo od sicer nekonzerviranega kozmetičnega proizvoda.

Nekateri izdelki vsebujejo minimalne količine eteričnih olj, izbiramo najčistejša in dobro preverjena olja, v veliki večini direktno od evropskih destilarn v z bogato tradicijo in preverjenim renomejem.