6.8.2023

"Pozdravljeni. 

 

Sem Darja, ustanoviteljica blagovne znamke, ki je te dni prejela mnogo pozornosti. Na način, ki si je ne želi nihče in sploh ne sredi tako burnega dogajanja, ko mnogi trpijo ogromne izgube, se borijo za svoja življenja in ostajajo brez streh nad glavo. Naše misli in sočutje so v tem trenutku usmerjeni na edino kar šteje, človeška življenja. 

 

Na dogajanje na spletu pa naj najprej povem, da je objava s kodo, kreirano pri nas že pred časom, nastala po lastni iniciativi kreatorke objave in brez naše vednosti. Ker je bila umaknjena relativno hitro, je ni videla nobena od dveh oseb, ki imava dostop do administracije. 

 

Naše jasno stališče je, da so čas, način in besede v videu, ki je zaokrožil, popolnoma neumestne in zgrešene. Vse skupaj nikakor ni odraz tega v kar pri MOIKI verjamemo.

 

Vsi tisti, ki nas poznate, ste naši zvesti uporabniki zelo dobro veste, kakšne vrednote za Moiko stojijo. Veste, da nismo brez napak in da tu in tam kakšno občutite v procesu nakupa. Zgodi se, da s kako pošiljko zamudimo, da nas kakšna sezona preseneti, ter vam zaradi pomanjkanja rastlinskega materiala kakšen hidrolat ni na voljo tudi celo leto. Vse to je Moika. Njen temelj smo družinski člani, gradniki pa naši kupci in njihove izkušnje. Kljub temu, da nismo brez napak, nikoli tekom že sedemletnega delovanja, nismo poteptali vrednot, ne svojih in ne vaših. 

 

Redko se odločamo za konvencionalne marketinške prijeme, gradimo svoje občinstvo po svoje in počasi. Občasno se srečamo s kom po naključju, ki je nad našimi izdelki navdušen in je svojo izkušnjo pripravljen na najbolj pristen način podeliti tudi med svoje prijatelje. Naš pogoj sta popolna iskrenost, navdušenje nad izdelki in pa njihovi realni opisi. Če kaj takega začutimo, sklenemo sodelovanje na bolj formalen način. Za voljo čim večje transparentnosti in čistosti izkušnje, za objave ne pišemo scenarijev, niti zanje do danes nismo pripravljali usmeritev. 

 

Vse to razmišljanje in ubrani načini komunikacije so plod izkušenj skozi leta, kar pa ne pomeni, da se tudi z zadnjim dogodkom nismo naučili česa novega. 

 

Kar se je zgodilo tukaj, se je zgodilo po mesecih prijetnega sodelovanja, med tem časom sem Ano spoznala tudi v živo. Lahko rečem, da po videnem in slišanem nisem nikoli dobila občutka, da bi razmišljala na način, kot se je zdelo po zadnji objavi. Prav zato, ker smo blagovne znamke ljudje, ker premoremo veliko srca in razuma, skušam ovrednotiti vse, o čemer se piše zadnje dni. Poudarjam, da mi je iskreno žal, da se je MOIKA s svojim najčistejšimi nameni znašla sredi tako ponesrečene zgodbe. 

 

Vendar pa, eno so globoke vrednote, drugo je trenutek slabosti in ponesrečen izbor besed. Vsakemu se lahko zgodi. Spet druga dimenzija je sovraštvo, teror in verbalno nasilje. In to vse v veliki meri med ljudmi, ki se med sabo ne poznajo, ne poznajo zgodb drug drugega in se morda nikoli ne bodo srečali. Sprašujem se, če se vsi dovolj dobro zavedamo, kako moč imajo besede, kako lahko njihova sila prodre v mentalno stanje posameznikov ter kako močno lahko zareže v kolektivno počutje? 

 

Naj omenim, da sem  svojih gimnazijskih časih doživela moč vode, ko smo z družino na stopnicah nemočno opazovali, kako nam voda vdira v spodnje nadstropje. Spomnim se tudi občutka skupnosti in solidarnosti. Eden drugemu smo pomagali, iz oddaljenih krajev, kjer jim je ujma prizanesla, so se na prizadeta območlja pripeljali sošolci v škornjih, pripravljeni na trdo delo in reševanje. Takrat ni bilo časa za spore, za sovraštvo, vsaj za moment so bila zglajena najstniška nesoglasja in vsi smo dihali skupaj. Po taki izkušnji je kljub naravni katastrofi ostal na dogodek grenak spomin a topel občutek pri srcu. Da znamo, da lahko, če hočemo. 

 

Naša ožja družina živi na celjskem in v Savinsjki dolini. Po petkovi noči smo vsi imeli odprte novice na radiih, računalnikih. Socialna omrežja so bila v popolnoma drugem planu. Ves dan smo se z družino in prijatelji medsebojno obveščali o dogajanju. Ko je Celju grozil izliv Savinje in se je že poročalo o katastrofalnih posledicah iz drugih območij Slovenije, so bile vse misli in pripravljenost uprte na to, kar še prihaja. V vsem tem sem bila s strani sledilke obveščena o tem, kar se je pričelo deliti na socialnih omrežjih. Lahko si predstavljate, zakaj tale izjava ni imela prioritete nad ostalim, resnično katastrofalnim dogajanjem. 

 

Osebno lahko rečem le, da je še bolj kot dotična izjava, marsikoga zabolel požar sovraštva, napadov in groženj, ki so švigale od povsod in povprek brez kakršnekoli pomisleka, v kakem trenutku in na kak način se je začelo tekmovanje kdo bo deljeno objavo opremil z več kričanja emotikonov ter izrekel več žaljivk. 

 

Tukaj smo, vsi, ki kakorkoli sooblikujemo Moikine temelje zato, da z vami komuniciramo v vsakem trenutku na spoštljiv in kulturen način. Naše poslanstvo je ozaveščanje o moči narave, o bogastvu, ki ga imamo na dosegu roke. O tem, zakaj verjamemo, da smo s takimi naravnimi danostmi samozadostni tudi v kozmetično-negovalnem smislu. Za vas smo tukaj, da vas naučimo razbirati zrnje od plevela med spletnimi informacijami, tukaj smo zato, da vam povemo, zakaj kljub neizmerni ljubezn do narave naša kozmetika ni 100% naravna, ker to ne obstaja. Tukaj smo z zelo visokimi standardi do sebe in do drugih, smo pa tukaj zato tudi, da odpustimo, smo človeški in povemo, kdaj naredimo napako in se zanjo opravičimo. 

 

Smo jo naredili? Smo imeli nadzor nad njo? Vsekakor nam je iz srca žal za dogodek in izrečene besede.  Se je pa le še enkrat izkazalo, da lahko nepremišljen spin na kratek rok prinese mnogo pozornosti, vendar na dolgi rok odnaša integriteto in zmanjšuje vero ljudi v dobro. Prav v tem se skirva resnična posledica vsega izrečenega zadnje dni. 

 

Naj povem, da MOIKA ne gre nikamor. Da ostaja tukaj za vse srčne ljudi, ki verjamejo vsebini, ki verjamejo v dobro, ki razumejo pomen spoštljive komunikacije in ki  z nami delijo vrednote. Ljubezni do narave, do sočloveka in do iskrenosti. Tudi Darja sem, kar vedo zelo dobro vsi, ki me poznajo, napopustljiv borec. Ovire zame predstavljajo izziv in do zadnjega diha bom glasnik razuma in sočutja. Če so naši standardi za vas postavljeni previsoko, prenizko ali ravno prav, lahko svoje mnenje ovrednotite s klikom na Follow ali Unfollow. Kot bi dejala en meni ljubih in redkih “influencerk”, ki jih spremljam. Pazite, komu sledite. Kaj je resnična vrednost določenih vplivnežev in s kako dodano vrednostjo vplivajo na vašo podzavest. 

 

Od včeraj do danes smo prejeli nekaj zasebnih sporočil. Na tista, ki so bila vsaj približno spoštljiva, smo odgovorili in pojasnili svoje stališče v zasebnem pogovoru. Nekaj takih, ki so stresali svojo neutemeljeno jezo z žaljivkami v komentarje smo zablokirali. In danes je padla odločitev. Od tukaj naprej, bodo vsi komantarji na naših socialnih omrežjih, ki ne bodo v skladu z našimi standardi komunikacije, odstranjeni. Tvorci tekstov pa preprosto blokirani. Enako velja za vse ostale kanale obveščanja in komuniciranja. 

 

V kolikor ste z nami kakorkoli pripravljeni na spoštljiv pogovor, smo tukaj za vas vedno in povsod brez zadržkov. Mi bomo naslednje dni še naprej vpeti v reševanje rastlin, kolikor se bo dalo, z normalno proizvodnjo in pa v visoki pripravljenosti pomagati po svojih lastnih močeh prizadetim v ujmah. Z usmerjenostjo v pripravo kakovostnih vsebin z dodano vrednostjo, ko se zadeve umirijo, izrekamo odločni NE sovražnemu govoričenju in neosnovanim napadom. 

 

Mi bomo v okviru družine pomagali po svojih najboljših močeh, pozivamo vse, ki imate možnosti, da storite enako. Prav med pisanjem teh vrstic sem bila obveščena, da v gasilnem društvu blizu nas zbirajo sredstva za ogrožena območja. Vsak prispevek šteje, zbirni centri se odpirajo po vsej Sloveniji. 

 

Bodite varni, naj se vode kmalu posušijo in ne dovolite, da vam karkoli odvzame vero v lepši jutri. Vse ostalo se bo uredilo. 

 

S spoštovanjem, Darja