Koliko izdelkov za nego kože resnično potrebujem poleti?

Ste že pospravili zimsko garderobo in vas na policah čakajo bolj vedra oblačila iz lahkotnih tkanin? Nekako se zdi, da je to prelomno dejanje, ko se zares odločimo, da prehajamo v bolj aktivno, živahno in vibrantno polovico leta. 

 

Ničkolikokrat se na nas obračate z vprašanjem, kaj storiti z negovalno rutino sedaj, ko iz vseh koncev in krajev prihahajo močne in udarne kampanje, kako pomembna je zaščita pred soncem in kaj sedaj, ko je v vsakdan potrebno vključiti še pripravke  z SPF zaščito. 

 

Ker verjetno do sedaj že veste, da smo glasnik kar se da naravne kozmetike a vseeno še vedno glas razuma ter strastni zagovorniki dognanj stroke, ki podrobno proučuje našo kožo, bomo skušali podati vodnik skozi poletno nego na način, ki bo razumen, razumljiv in predvsem čim bolj enostaven. 

 

Namig #1:  obstaja več načinov zaščite kože, tudi z oblačili in pokrivali. Slednja so vedno bolj “in” ali v modi, če želite ;). 

 

Lotimo se kar konkretnega primera, ki je najpogosteje opisana situacija naših uporabnikov. 

 

Poimenujmo našo zlato stranko z naključnim imenom npr. Polona.  Polona je stara 43 let, vstaja ob 5:30, ob 5:38 (pisano 8.5.2023) jo pozdravi vzhodno sonce skozi okno spalnice, ki jo je srečnica obrnila na pravo stran neba. Z nasmeškom in napolnjena z nekaj sončne energije naredi raztezalne vaje, se oprha, umije zobe, obraz in skrtači lase. Nato pripravi zajtrk, spije svojo jutranjo kavo ali čaj ter se ob 7:15 odpravi na delo. V najslabšem primeru od parkirišča do službe prehodi 500 metrov po jutranjem sončku, na delovno mesto prispe ob 8:30. Delo praviloma opravlja v klimatizirani pisarni, okna so opremljena z žaluzijami. Ko službo zaključi ob 17:00, morda celo kako minuto kasneje, skoči po opravkih. Z avtom se pelje do trgovskega centra, kjer nakupi vse potrebno za potrebe gospodinjstva, se dobi na kavi s prijateljico ali kaj podobnega, nato pa se odpravi domov. Privošči si še nekaj časa na prostem za rekreacijo, vrtna opravila ali pa počitek na terasi (v velikem delu toplejših mesecev to pomeni po ali malo pred sončnim zahodom). 

 

Po naših predvidevanjih Polona kritični čas, ko je UV svanje najmočnejše, preživi v notranjih prostorih. 

V tem primeru bi Poloni, ki sicer nima posebnosti na koži, svetovali sledeči dnevni negovalni ritual. 

 

Zjutraj: 

  1. umivanje obraza z nežnim čistilnim gelom, ki se izpira
  2. osvežitev kože s tonikom
  3. nanos vlažilnega seruma in/ali negovalne lažje kreme
  4. nanos negovalnega tekočega pudra

 

Glede na predvideno izpostavljanje sončnim žarkom (tudi v avtu ter ob krajših migracijah iz točke A na točko B), bi ji svetovali uporabo kakovostne mineralne SPF zaščite s faktorjem 30. Izdelke, ki je efektiven ter sledi smernice naravne kozmetike. V kolikor gre za daljše izpostavljanje soncu, se nanos ponovi po dveh urah. Ker Polona ni izpostavljena sončnim žarkom sicer, je nanašanje SPF naravne kreme ni nepotrebno. 

 

Zvečer: 

  1. odstranitev ličil in SPF-a z mlekom za čiščenje
  2. uporaba čistilnega gela za čiščenje
  3. Osvežitev kože s tonikom
  4. nanos vlažilne kreme in/ali obraznega olja z vitaminom C

 

Verjetno že vidite, kaj želimo povedati. Seveda je situacija povsem drugačna, če je Polona denimo na junijsko soboto povabljena na poroko. V tem primeru zjutraj uporabi lahek vlažilni serum in/ali vlažilno kremo, na kar nanaša SPF kremo, ki ji v tej kombinaciji ustreza. Na SPF po nekaj minutah lahko nanese svoj najljubši negovalni tekoči puder, ter ga zaključi z mineralnim ličilom v prahu. V kolikor slavje traja dlje kot dve uri, vmes poskrbi za ponovni nanos SPF ter ga nežno popravi s ponovnim nanosom negovalnega tekočega pudra. Druga možnost je, da se ponovnim nanosom na obrazu izogne s pokrivalom ter osveži zaščito le na preostalih delih telesa. 

 

V kolikor se vam poraja vprašanje ali so ličila s SPF zaščito dovolj, je naš odgovor absolutni NE. V kolikor želite zaščito 30, nikoli ne nanesete zadostne količine ličila, ki to zaščito dejansko zagotavlja. Naši negovalni pudri vsebujejo visoke koncentracije titanovega in cinkovega oksida, vendar njihov namen nikoli ni bil namen zaščita pred soncem, vsaj ne na nivoju, ki je zadosti varen. MOIKA naravna ličila lahko smatrate kot komplementarno zaščito. Prav iz tega razloga toplo priporočamo, da pod negovalni tekoči puder nanašate SPF faktor 30 takrat (oz. vsaj 30 minut pred), ko ste izpostavljeni UV sevanju, vendar med nanosoma počakate 10 minut, da se SPF zaščita dodobra vpije, tekoči puder pa lepše nanaša. 

 

Najpomembnejši momenti poletne nege kože

 

  1. Zadostno pitje vode ali nesladkanih zeliščnih čajev
  2. Piling 1x tedensko
  3. SPF zaščita 30
  4. Vlaženje kože (tonik, vlažilni serumi, lahke kreme)
  5. zadostno čiščenje kože s čistilnimi geli, ki se izpirajo (v primeru mastne ter aknaste kože tudi 3x dnevno)
  6. regeneracija kože 
  7. Antioksidanti; vitamin C, E in A v izdelkih za nego kože
  8. Uživanje vitaminov A, E, C ter beta-karotenoidov
  9. hranilne maske (Namig# 2: mešanica jogurta in medu)

 

Pravilo poletja je, da kožo na sonce pripravimo, jo zaščitimo, zadostno čistimo ter luščimo, nato pa poskrbimo za njeno regeneracijo. Imejte v mislih, da v toplejših mesecih potrebujete lažje kreme in losjone, svoje razkošne negovalne izdelke pa lahko hranite v hladilniku do naslednje jeseni, kjer vas bodo počakali dlje časa kot na kopalniških poličkah. 

Predstavljamo vam hitri vodnik po naši kolekciji. Izbrali smo nanjujnejše izdelke za nego kože poleti glede na vaš tip ali stanje kože. Na vas pa je, da koži prisluhnete in jo negujete na način, ki mu bo najbolj hvaležna. 

Kliknite na spodnjo fotografijo: 

 

Komentiraj

Vse komentarje pred objavo pregledamo.