Melisa zdravi herpes. Kaj pa njen hidrolat?

Koliko dejansko vemo o hidrolatih in kako razbrati v raznih nasvetih ali nek rastlinski izvleček dejansko deluje in če za to obstajajo pogoji? 
Čudežnih rastlin ni. So le njihovi boljši ali slabši izvlečki. Razkrivamo, kaj od njih pričakovati. 

Fino je prebirati članke in sestavke, ki igrajo na naša čustva, kar teksti o rastlinicah, ki jih z ljubeznijo vzgajamo na domačem vrtu, prav gotovo so.

Sila pomembno pa je, da smo pri branju kritični in nezaupljivi. O tematiki, ki jo imamo danes na mizi, piše danes vsakdo in povsod, tudi v revijah in dnevnem časopisju pa vrednost člankov redko presega gole prevode in prepise iz domačih in tujih spletnih virov, ki so prav tako z relevantnimi dokazi nepodkrepljeni, mnogokrat popolnoma napačni in zavajajoči. 

Ne rečemo, da nas kdaj ne zamika. Ustvarimo čudovit rastlinski izvleček, ki ga kasneje vključujemo v MOIKA kolekcijo zato, ker mi vemo, da v sinergiji z ostalimi tvori popolno celoto. Govorim predvsem o surovini ali polizdelku, kot so hidrolati, hidrogliceriti, macerati in podobno.

Kaj nas torej zamika? Da z vami delimo čim več njegovih uporabnih vrednosti, da ga sprejmete tako, kot smo ga mi prelili v stekleničko, z veliko vero v naravo in njeno moč in hkratnim razumevanjem, da ona deluje celostno in da vsake dobrobiti posamezne rastline ni moč pripisati le posamezni molekuli, pač pa rastlina daje od sebe mnogo več vsaj v smislu kompleksnosti delovanja. Mnogo več torej, kot izolirana ali posamezna sintezna snov, ki je sicer prisotna v dotični rastlini. Vendar pa… 

Zadnje čase ugotavljamo, da splet preplavljajo prepisi, da blagovne znamke ena od druge kopirajo opise botaničnih izvlečkov, da se stvari ponavljajo tako močno, da se izgubi sled za tem, kdo je kako neumnost napisal prvi.

Zatorej prečiščujemo besedila in vas opremljamo s podatki, za katere obstajajo empirične študije in njihovi izsledki. Pomembno: vsa ostala delovanja rastlinskih izvlečkov so stvar izkušenj in zanje nimamo na voljo objektivnih dokazov. Pomeni, da bomo o njih govorili izjemoma ter s posebnimi zaznamki. 

Nujno je razumeti, da preprosta preslikava portreta rastline na njene vse mogoče izvlečke ni mogoča in je celo nesprejemljiva.
Vzemimo za primer šipkov čaj, s katerim lahko zaužijemo nekaj vitamina C, ni pa to niti približno enak izvleček, kot je šipkovo olje.  Z oljem nikakor ne boste koži dostavljali omenjenega vitamina, pa naj bo asociacija še tako močna, insinuacije prodajalcev olja pa še tako zvite. Velika večina vitamina C se nahaja v ovojnini šipkovega ploda, vitamin C je vodotopen, zato ga zaman iščete v olju, ki ga pridobivajo s stiskom semen.

Morda se napisane vrstice berejo črnogledo, negativno in obupajoče. Naj vas potolažimo, svet je še vedno barvit, dišeč in lep, če ga imamo voljo soustvarjati! To pa lahko počnemo le dobro informirani. Se strinjate? :)

Naše vodilo je nenehno izobraževanje, prebiranje, raziskovanje, spraševanje in dvom. Nenehni dvom in kritičnost do napisanega. Naj bo tudi vaše, ko vas ponese v naslednji odstavek. 

 

Melisa in njen hidrolat.

Najprej naj na hitro osvežimo znanje. Botanični ali rastlinski izvlečki se pripravljajo na različne načine, integralni izvlečki, ki obsegajo sušenje in mletje cele rastline, pa so danes izjemno redki oz. jih težko srečate kot pripravljeno surovino za nadaljnjo uporabo. Raje kot celotno rastlino, se v ekstrakciji uporablja njene dele, odvisno seveda, kako učinkovanje želimo doseči. Med samimi postopki se uporabljajo različna topila, ki nase vežejo različne učinkovine (voda, olja, alkoholi itd.).

Predstavljate si lahko, da učinkovina, ki je topna v olju nikakor ne bo relevantno prisotna v vodnem izvlečku in pa seveda obratno. Poleg tega se razlikujejo tudi izvlečki v enakem mediju, ki so bili pripravljeni in hranjeni pod različnimi pogoji (tlak, temperatura ipd.). Ne želimo biti pikolovski, pač pa le slikamo nekoliko bolj jasno sliko in vas želimo usmeriti v pravilni način raziskovanja, ko se boste lotevali rastlinskega sveta v zdravilne namene. 

Tako smo pripotovali do rastline, ki je nam zelo ljuba in nam je v nasadu povzročala nešteto preglavic.

Prav ste slišali. Melisa, ki vendar raste kot plevel in za uspešno vegetacijo ne potrebuje ničesar. Naj povemo, da je v mešanem nasadu trajnih zelišč majhna črna gosenica našla prav njo in si jo privoščila po principu: vse ali nič. Poskušali smo s prav vsemi pripravki, ki jih sicer poznamo kot naravne insekticide (pelin, kopriva, dalmatinski bolhač itd.), na koncu smo že napol odmrle rastline reševali z roko in gostje pobirali v vedro. Temu lahko mirno rečemo radosti ekološkega zeliščarstva. :)

Melissa Officinalis- učinkovine v rastlini

 

Vir: Melissa officinalis: Composition, Pharmacological Effects and Derived Release Systems—A Review

 Zgornja shema prikazuje sestavo učinkovin rastline v celoti, nas pa je seveda zanimalo, kaj od tega in kako delovanje lahko pa pričakujemo od njenega hidrolata? Zaradi alergenosti njenega eteričnega olja ne uporabljamo, poleg tega bi za pridelavo svojega 1 litra EO potrebovali kar 3-4 tone njenih listov. Verjetno si predstavljate razsežnosti nasadov za kaj takega.  

Ker so hidrolati zelo slabo raziskani, po do sedaj znanem pa jim strokovnjaki napovedujejo svetlo prihodnost v svetu zdravja in dobrega počutja, je prav, da povemo, da so v zadnjih letih pridobili na slovesu in jih ne tretiramo več kot le stranske produkte destilacije za pridobivanje bolj znanih eteričnih olj.

Poglejte denimo nas; MOIKA destilira dišeče in zdravilne rastline zgolj z namenom pridobivanja hidrolatov. Kar pomeni, da posebno pozornost namenjamo prav kakovosti hidrolata, zato upoštevamo vse znane zakonitosti, ki to kakovost omogočajo. Destiliramo sveže nabrane materiale, destilacijo ustavimo takrat, ko je hidrolat popoln in ne podaljšujemo postopka na račun kompleksnosti eteričnega olja ali količine hidrolata, poskrbimo za čist postopek in pravilno hrambo ter hidrolatu ne dodajamo ničesar (npr. alkoholov, konzervansov, solubizatorjev, eteričnih olj in še česa).  Naši hidrolati zato sestojijo iz molekul, ki jih izvleče postopek parne destilacije, te pa se skupaj z vodo utekočinijo v končnem izdelku. Govora je o volatilnih ali vodoljubnih molekulah. 

Sue Clarke (BSc (Hons) PhD, in Essential Chemistry for Aromatherapy (Second Edition), 2008) pravi, da je posebnost hidrolata melise v tem, da je po sestavi in delovanju precej podoben svojemu bratu, eteričnemu olju. Slednjega je prav zaradi visoke vsebnosti hidrofilnih ali vodoljubnih molekul izjemno težko in drago destilirati. Vzorci hoidrolata melise, uporabljeni v dotični raziskavi so vsebovali:

Ketoni 3–10% – protivnetno, protibolečinsko delovanje, pomoč pri celjenju kože, blažilno, digestivno, ekpktorantno in sedativno delovanje.
Aldehidi 69–73% – protivnetno, protivirusno, blažilno in tonično delovanje.

Seveda pa se tukaj poraja vprašanje, koliko hidrolata je potrebnega, da se manifestira določen učinek ter v kakem časovnem obdobju učinkuje terapevtsko. Vse to in še več so vprašanja za raziskovalce in in pa seveda terapevte, ki bodo lahko poročali o uspehih in rezultatih v prihodnje.

!Za vse vedoželjne!
Delimo na spletu dostopen članek, kjer so ugotavljali sestavo in morebitno terapevtsko delovanje hidrolata melise ter med drugim potrdili vsebnost rožmarinske kisline v njem:

Lemon Balm (Melissa officinalis L.) Hydrolate Poorly Influences Isolated Rat Gastric Fundus Motility.

Naj bodo naše vrstice izhodišče in vzpodbuda za nadaljnja raziskovanja, naj vas vodita radovedost in skepsa. Mi bomo neizmerno veseli, če z nami delite še kak izsledek, ki ste ga našli, z veseljem ga bomo delili med svoje uporabnike.

Dejstvo je, da so hidrolati nežnejša in manj alergena oblika izvlečka, kot so eterična olja. Njihovo terapevtsko delovanje se raziskuje tudi izven meja aromaterapije, njihov sloves pa zaradi dosedanjih izsledkov raste iz leta v leto. Večina je varna tudi za uživanje, vendar se držite pravila:
2 jušni žlici dnevno, medtem ko za zunanjo uporabo taka omejitev ne velja.

V MOIKA naravni kozmetiki hidrolate najdete v skorajda vseh izdelkih.  Nadomeščajo industrijsko destilirano vodo z namenom podkrepitve delovanja posameznega izdelka ter ga bogatijo z drugim spektrom učinkovin iz rastlinskega sveta. Izbiramo jih po ključu namena uporabe negovalnega izdelka, zato sta mnogokrat prisotna dva ali celo trije različni v posamezni aplikaciji. Metina uravnalna vodica vsebuje denimo meto, meliso in muškatno kaduljo. Kombinacija je namenjena k aknavosti nagnjeni, mastni koži. 

 

Naj vas očarajo, kot so očarali nas. 

 

Darja

 

Komentiraj

Vse komentarje pred objavo pregledamo.